„Jurajskie Smaki” na Folkloriadzie!

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
19 sierpnia 2015

Już od czterech lat podczas Folkloriady Jurajskiej, odbywa się Konkurs Kulinarny pn. „Jurajskie Smaki”, który cieszy się wciąż niesłabnącą popularnością. Do konkursu zgłosiło się 10 osób, które zaprezentowały szeroką gamę jurajskich przysmaków – od od bigosu poprzez smalec do szarlotki.

Fot. arch. GOK w Poraju

Niedzielnej części Folkloriady towarzyszył konkurs kulinarny

Wśród potraw znalazły się: placki ziemniaczane po porajsku, kluski z makiem, bigos, chorońskie prażuchy, pasta serowo–czosnkowa, jurajski pieróg, królik z jurajskich lasów, koperkowe mini kotleciki rybne, jurajski gołąbek, smalec Jędrka, a na deser szarlotka z jurajskich jabłek. Jury w składzie: Anna Skorek – technolog żywności ( Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie), Monika Mrożek – specjalista doradztwa rolniczego w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego w Myszkowie i Maria Magdalena Gurbała – Sekretarz Gminy Poraj, miało nie lada problem z wybraniem tych najsmaczniejszych dań. Po burzliwych naradach, postanowiło przyznać I miejsce Annie Szymańskiej za "Koperkowe mini kotleciki rybne w sosie babci Danusi" - nagrodę ufundowało Starostwo Powiatowe w Myszkowie. II miejsce - ex aequo - zajęły: Krystyna Pidzik za "Szarlotkę z Jurajskich Jabłek", która otrzymała nagrodę ufundowaną przez Redaktora Naczelnego "Gazety Myszkowskiej" – Jarosława Mazanka, Lidia Bednarz za "Kluski z makiem" - nagrodę ufundował Wójt Gminy Poraj – Łukasz Stachera. Jury przyznało również dwa III miejsca – dla Zofii Morawiec za "Bigos" – nagroda ufundowana przez Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie – Grzegorza Boskiego i Jolanty Zalegi za "Królika tradycyjno-współczesnego z jurajskich lasów" – nagroda ufundowana przez Dariusza Laseckiego. Wśród nagród nie zabrakło również wyróżnień. Otrzymały je: KGW Malwy za "Placki ziemniaczane po porajsku" – nagroda ufundowana przez Prezes Międzypowiatowego Banku Spółdzielczego w Myszkowie – Zofię Jakubczyk Ewa Walentek za "Jurajskiego gołąbka" – nagroda ufundowana przez GOK Poraj. Jednak nie tylko osoby, które zajęły miejsca „na podium” i wyróżnienia otrzymały nagrody – również dla pozostałych uczestników zostały przygotowane atrakcyjne upominki w postaci zestawu akcesoriów kuchennych - niezbędnych w kuchni dla każdego miłośnika gotowania: fartuszka, rękawic, podkładki, ściereczki, czapki szefa kuchni i koszyczka na chleb – ufundowanych przez „Polontex” S.A. i kosmetyków Firmy „BES Polska”. Powędrowały one do Barbary Skóry za "Chorońskie prażuchy" i pastę serowo-czosnkową, Marty Ciesielskiej za "Jurajski pieróg" i Andrzeja Ciesielskiego za "Jurajski smalec Jędrka". Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Wszystkich miłośników zapraszamy za rok, na kolejną edycję „Jurajskich Smaków”.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie